10. октобар – Свјетски дан менталног здравља

Данас је дан када се у цијелом свијету посебан фокуса ставља на ментално здравље. Данас је дан када ће већина медијских кућа у својим програмима дотаћи се теме менталног здравља, данас ћемо мало застати и запитати се како стојимо као нација са превенцијом, његом, бригом и промоцијом менталног здравља. Али и запитати се ко су психотерапеути.

Менталног здравља НЕМА без професионалаца који раде у тој области. Ми данас желимо да представимо СПУуБИХ, али не организацију него стручњаке који стоје поносно И носе звање ПСИХОТЕРАПЕУТ. То није само посао, то је позив, то је начин живота. Ментално здравље је у опису посла, али емоције, потребе, вриједности, стремљење добробити клијената, су теме које непрестано међусобно размјењујемо.

Позив психотерапеута је захтјеван, одговоран, озбиљан, носи моћ са собом. Психотерапија задире дубоко у људске животе, на психотерапији се дотичемо највеће људске рањивости. Због тога носи велику одговорност, али је и лако искористити моћ, а нестручан терапеут може озбиљно наштетити клијенту. У пракси на жалост сусрећемо клијенте које је нестручан терапеут довео до руба тешких менталних поремећаја.

И овај дан желимо да искористимо да скренемо пажњу да је важно да пажљиво бирате психотерапеута, јер то је особа са којом ћете уронити у дубине ваших емоција и оно што изнесете на површину мора бити дочекано са разумијевањем, топлином и поштовањем, одговорношћу, високим етичким нормама И да је усмјерена према вашој користи!

СПУуБИХ окупља професионалце из области менталног здравља, Удружења која су чланице су озбиљне организације са европским лиценцама за психотерапијско дјеловање https://spubih.com/o-nama

Ми о менталном здрављу причамо сваки дан, причајте и ви с нама!

У марту 2023 организирамо Први Конгрес психотерапеута у БИХ са међународним учешћем, пратите нас, придружите нам се, дајте свој допринос развоју менталног здравља у БИХ https://kongres.spubih.com