10. oktobar – Svjetski dan mentalnog zdravlja

Danas je dan kada se u cijelom svijetu poseban fokusa stavlja na mentalno zdravlje. Danas je dan kada će većina medijskih kuća u svojim programima dotaći se teme mentalnog zdravlja, danas ćemo malo zastati i zapitati se kako stojimo kao nacija sa prevencijom, njegom, brigom i promocijom mentalnog zdravlja. Ali i zapitati se ko su psihoterapeuti.

Mentalnog zdravlja NEMA bez profesionalaca koji rade u toj oblasti. Mi danas želimo da predstavimo SPUuBIH, ali ne organizaciju nego stručnjake koji stoje ponosno I nose zvanje PSIHOTERAPEUT. To nije samo posao, to je poziv, to je način života. Mentalno zdravlje je u opisu posla, ali emocije, potrebe, vrijednosti, stremljenje dobrobiti klijenata, su teme koje neprestano međusobno razmjenjujemo.

Poziv psihoterapeuta je zahtjevan, odgovoran, ozbiljan, nosi moć sa sobom. Psihoterapija zadire duboko u ljudske živote, na psihoterapiji se dotičemo najveće ljudske ranjivosti. Zbog toga nosi veliku odgovornost, ali je i lako iskoristiti moć, a nestručan terapeut može ozbiljno naštetiti klijentu. U praksi na žalost susrećemo klijente koje je nestručan terapeut doveo do ruba teških mentalnih poremećaja.

I ovaj dan želimo da iskoristimo da skrenemo pažnju da je važno da pažljivo birate psihoterapeuta, jer to je osoba sa kojom ćete uroniti u dubine vaših emocija i ono što iznesete na površinu mora biti dočekano sa razumijevanjem, toplinom i poštovanjem, odgovornošću, visokim etičkim normama I da je usmjerena prema vašoj koristi!

SPUuBIH okuplja profesionalce iz oblasti mentalnog zdravlja, Udruženja koja su članice su ozbiljne organizacije sa evropskim licencama za psihoterapijsko djelovanje https://spubih.com/o-nama/

Mi o mentalnom zdravlju pričamo svaki dan, pričajte i vi s nama!

U martu 2023 organiziramo Prvi Kongres psihoterapeuta u BIH sa međunarodnim učešćem, pratite nas, pridružite nam se, dajte svoj doprinos razvoju mentalnog zdravlja u BIH https://kongres.spubih.com/