Održan sastanak pomoćnika za zdravstvo Ministarstva civilnih poslova i predstavnica Saveza psihoterapijskih udruženja u BiH

Novosti

U Sarajevu je održan sastanak između pomoćnika ministrice za zdravstvo Jurice Arapovića i predstavnica Saveza psihoterapijskih udruženja u BiH Armine Čerkić i Zvjezdane Jakić.

Sastanak je pružio priliku za razgovor o načinima unapređenja kvaliteta usluga kroz uspostavu zakona o psihoterapijskoj djelatnosti, vođenu visokim standardima za obuku psihoterapeuta koje je postavila Evropska asocijacija za psihoterapiju, što osigurava da su psihoterapeuti adekvatno obučeni i spremni pružiti kvalitetne usluge.

Predstavnici Saveza su istakli značaj potreba za zakonskom regulacijom ove oblasti kako bi se zaštitili klijenti od neprofesionalnog rada i tako osigurao visok kvalitet psihoterapijskih usluga.

Pomoćnik ministrice Arapović je pozdravio inicijativu predstavnica Saveza te istakao kako će Sektor za zdravstvo Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine unutar svojih nadležnosti u oblasti zdravstva pružiti podršku ovoj inicijativi, uz neophodno uključivanje ključnih učesnika na nivou entiteta i Brčko Distrikta, te relevantnih stručnih udruženja u Bosni i Hercegovini u oblasti psihijatrije i psihologije.

Na tragu toga, a u saglasnosti s drugim udruženjima u ovoj oblasti uvođenje zakona bi doprinijelo smanjenju stigme povezane sa psihoterapijom, povećanju pristupa kvalitetnim uslugama i jačanju mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini.

Zemlje koje već imaju zakon o psihoterapiji, poput Austrije, Njemačke, Italije i Švedske, bilježe povećanje kvaliteta psihoterapijskih usluga i smanjenje vremena čekanja za tretmane.

Iskustva evropskih zemalja koje su uvele navedeni zakon pokazuju da kvalitetna psihoterapija može smanjiti broj dana bolovanja zbog mentalnih problema i potrebu za hospitalizacijom, što donosi finansijske benefite za poslodavce.

Pomoćnik Arapović se na kraju sastanka zahvalio predstavnicama Saveza na izloženoj inicijativi te je izrazio nadu da će se uz gore predložene aktivnosti također jačati svijest i nivo mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini, u čemu je Sektor za zdravstvo već duži period uključen kroz koordinaciju rada Regionalnog centra za razvoj i saradnju u oblasti mentalnog zdravlja u JI Evropi.

Loading